Вдигат двойно санкциите за неиздаване на касова бележка. Глоба от 10 лева

...
Вдигат двойно санкциите за неиздаване на касова бележка. Глоба от 10 лева
Коментари Харесай

Ново: Глобяват всеки клиент, който не си вземе касов бон от магазина

Вдигат двойно глобите за неиздаване на касова записка. Глоба от 10 лв. ще бъде налагана на хората, които не изпълнят задължението си при покупка да вземат касова бележка и да я пазят до излизане от магазина. Това гласят промени в Закона за ДДС, които са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание, пише Труд.

В момента глобата за това нарушаване е 5 лева. Глобата може да бъде налагана на място с разписка от чиновниците на НАП.

Тя беше въведена, с цел да накара хората да желаят касовите си бележки. Служителите на НАП обаче до момента разбираха, че множеството клиенти не желаят да се разправят с продавача, и по тази причина действително санкционирани хора за това нарушаване няма или са единични случаи. Сега от Министерство на финансите предлагат глобата да бъде увеличена два пъти, а дали хората действително ще бъдат глобявани следва да забележим.

С други промени в закона е препоръчано санкциите за неиздаване на касови бележки също да бъдат увеличени два пъти. В момента, в случай че търговец не издаде касова записка, глобата за физическо лице е от 100 лева до 500 лева, а глобата за компании и еднолични търговци е от 500 лева до 2000 лева С препоръчаните промени в Закона за ДДС глобата за жители ще стане от 200 лева до 1000 лева, а за компании – от 1000 лева до 4000 лева

Ако търговец бъде заловен наново, че не дава касова записка, санкциите ще бъдат още по-големи – от 400 лева до 2000 лева за жители и от 2000 лева до 8000 лева за компании.

Освен глоба за търговеца, глоба има и за самия продавач, който е бил задължен, само че не е записал продажбата на касовия уред. Глобата за продавач, които не е дал касова записка, в този момент е от 100 лева до 500 лева, а предлагането на Министерство на финансите е да стане двойно по-висока – от 200 лева до 1000 лева За продавач на заплата, в случай че бъде санкциониран с 1000 лева, ще бъде сериозен удар по бюджета му за месеца.

Всички тези промени са препоръчани, с цел да бъдат изкарани оборотите на ярко и търговците да заплащат дължимия ДДС за активността си. Реално съвсем всички търговци вече дават касови бележки, само че не е такава обстановката в услугите. Фризьори, масажисти, автосервизи в множеството случаи не дават касови бележки. А оборотите им постоянно са такива, че би трябвало да плащат ДДС.

Освен повдигане на санкциите, от Министерство на финансите оферират с промени в данъчните закони да бъдат въведени и тласъци хората да желаят касови бележки. Едно от предложенията е, в случай че човек не получи касова записка, да не бъде задължен да заплаща. Това обаче може да докара до спорове сред търговец и клиент. Още при приемането на бюджета за 2023 година от Министерство на финансите предложиха клиентите в заведенията да не заплащат, в случай че не получат касова записка. Тогава ресторантьори споделиха, че клиентът може да не изчака да му донесат касова бележка и просто да си тръгне. Сега предлагането е клиентите да не заплащат, в случай че не получат касова записка, освен в заведенията за хранене, а на всички места.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР